Loodskotter Eems No. 1

Hoofdfoto
Loodskotter

De Loodskotter Eems No.1 is een replica van de loodskotter, die in de 19e eeuw dienstdeed als loodsboot op de Eems. Het origineel verging op 22 maart 1874 tijdens een zware storm ten noorden van Schiermonnikoog. De gehele bemanning kwam daarbij om.

Editie
1991
1998
2003
2009
2016

De geschiedenis van Loodskotter Eems No.1

Het beroep van zeeloods was en is bepaald niet ongevaarlijk, omdat ook bij slecht weer de loodsdienst zoveel mogelijk wordt uitgevoerd. Dit betekent, dat loodsen ook aan boord klauteren wanneer het stikdonker is, wanneer schepen hevig te keer gaan door een storm en woeste zee, of wanneer het sneeuwt en/of regent. In de loop der jaren hebben meerdere loodsen hun leven verloren terwijl zij trachtten bij een schip aan boord te komen of wanneer zij – eenmaal buiten de gevaarlijke routes – van een schip werden afgehaald. Gelukkig komen ongelukken nog slechts incidenteel voor, mede door de hoge kwaliteit van de zeer geavanceerde Loodsschepen en de hoge eisen die worden gesteld aan het beveiligen van loodsen. Desondanks zullen de weersomstandigheden altijd een risicofactor inhouden.

In de 19e eeuw werden schepen beloodst middels Loodskotters, Loodsschoeners en Loodsbotters, die langs de gehele Nederlandse kust actief waren. Vergelijkbare scheepstypen zorgden ook voor de loodsdiensten in andere Europese landen. Dat het beroep van loods niet ongevaarlijk is en was, blijkt uit een aantal ongelukken waarbij schepen met man en muis zijn vergaan. Zo verging in 1929 de Loodsschoener No. 2 uit Delfzijl tijdens een zware storm. Nooit werd meer iets vernomen van de 11 opvarenden, ook spoelden geen wrakstukken aan. Bij Terschelling verging in 1869 Loodskotter No. 9, waarbij eveneens iedereen omkwam.

Om de mensen te eren die hun leven lieten op deze schepen, werd in 1997 begonnen aan de bouw van een replica van de Loodskotter No.1, de Eems. In een werk/leerproject dat duurde van 1997-2004 kwam dit fraaie scheepje tot stand en is zij nu de trots van Delfzijl. De Eems heeft een lengte over alles van 28 meter en is te zien geweest op alle voorgaande edities van DelfSail.

Specificaties

Vlag
Hoogte
26
Lengte
28
Bouwjaar
1997-2004
Diepgang
2.60
Thuishaven
Delfzijl

Crew

Vaste crew
0