‘CISNE BRANCO’ uit Brazilië komt naar DelfSail 2024!

Met trots melden wij, dat deze prachtige ‘Witte Zwaan’ opnieuw naar Delfzijl komt! Als een goede bekende van - en zeer geliefd schip bij - DelfSail was zij al meerdere edities onze gast. Zij stond dan ook hoog op onze wensenlijst om terug te halen naar DelfSail. Ze heeft een lengte van 76 meter en een bemanning die bekend staat om haar vrolijke en charmante uitstraling. Zowel tijdens de Crew Parade, maar ook tijdens ‘open schip’, waarbij de bezoekers een kijkje mogen nemen aan dek. Ook zijn er de laatste jaren steeds meer vrouwelijke cadetten aan boord.

Inmiddels is ook een prachtig gerestaureerde Schoener uit Finland gecontracteerd, de Joanna Saturna, met een lengte van 34 meter en van Nederlandse oorsprong. Zij begon haar leven, lang geleden, als Vlaardingse Haringlogger, gebouwd in 1903. En dus al heel oud voor een schip. De enthousiaste Finse eigenaar heeft zijn droom gerealiseerd, met het aankopen, herstellen en verbouwen van dit schip. Zij neemt regelmatig deel aan internationale zeilwedstrijden en/of evenementen, meestal in Scandinavië. Maar komt dus nu voor het eerst naar DelfSail! Zij is zelden te zien bij andere Nederlandse Sailmanifestaties, maar nam eerder wel deel aan Sail Den Helder 2017.

De bij ons zeer goed bekende Kamper Kogge zal ook weer van de partij zijn, als illustratie van een bijzonder Nederlands schip uit nog oudere tijden. Ze is eigendom van een stichting en behoort tot de Middeleeuwse schepen die ooit intensief de kusten en binnenwateren uit onze omgeving bevoeren. Samen met andere replica-Koggeschepen uit Duitsland en Noord Europa vertegenwoordigen zij een lang vervlogen tijdperk.

Wij zijn ook zeer verheugd, dat het Nederlandse Tall Ship de Gulden Leeuw, weer aanwezig zal zijn in Delfzijl. Een heel geliefd schip voor trainees en voor hospitality ontvangsten. Met een lengte van ruim 52 meter kan zij veel gasten aan boord ontvangen. Het is een stabiel zeeschip waar regelmatig langere zeereizen mee worden gemaakt, vaak met trainees maar soms ook met relaties van bedrijven. Bij DelfSail zal zij regelmatig door de haven varend te zien zijn. Ze neemt na afloop ook deel aan de Tall Ships Races die vanuit Klaipeda zullen starten, en die aansluiten op DelfSail.

Een andere oude bekende die terugkomt naar DelfSail is de Eendracht, ons nationale tall ship waar al zoveel Nederlanders aan boord mee hebben gevaren. Zij zal nu, na de Sail In, aan de kade afgemeerd worden. Zodat zij voor meerdere bezoekers van DelfSail ook toegankelijk zal worden en haar mogelijkheden kan laten zien!

Recent bezocht een delegatie van het bestuur en projectbureau de jaarlijkse conferentie van STI, dit keer in Duinkerken. Bij deze meerdaagse vergadering, ontmoeten veel vertegenwoordigers uit de Tall Ships wereld en de havens elkaar. Daar zijn weer mooie nieuwe  contacten uit voortgekomen, of soms werden oude contacten juist verstevigd! Wij zullen u graag op de hoogte houden!