Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Helen Smit

DELFSAILStories

DelfSail ook groot feest voor de bemanningen

DelfSail is één groot feest voor de honderdduizenden bezoekers van het grootste maritieme evenement van Noord-Nederland. Maar hoe is dat voor de bemanningen? Hoe beleven die DelfSail?

,,Voor de bemanningen hebben we een heel leuk programma samengesteld’’, vertelt Helen Smit. Als voorzitter van de commissie Bemanningen zorgt zij er voor dat de opvarenden van de tall ships en alle andere fraaie schepen hun tijd niet door hoeven te brengen met verveeld over de railing hangen.

,,Wij zorgen ervoor dat ze wat leuks te doen hebben. DelfSail is een feest voor iedereen. Het is ook de bedoeling dat er een verbinding met de bevolking wordt gemaakt.”

Als een van de hoogtepunten noemt Helen de Crew Parade op vrijdagavond. ,,Meer dan 800 deelnemers, bemanningsleden en schoolkinderen lopen dan vanaf de haven dwars door het centrum. Met muziek natuurlijk. Van voorgaande jaren weten we dat dit een indrukwekkende, maar ook een hele vrolijke gebeurtenis is.”

De bemanning waagt zich ook aan de plaatselijke sport sliksleeën. ,,Een behoorlijke uitdaging met hilarische taferelen”, lacht Helen.

De bemanningsleden krijgen ook meer van de provincie te zien dan Delfzijl alleen. Zo gaan de opvarenden van de tall ships op zaterdag naar Groningen en maken een rondvaart door de stad.”

Deze excursie wordt altijd als een hoogtepunt ervaren”, zegt Helen.

De schippers van het Varend Erfgoed, afgemeerd in de Damsterhaven, bezoeken de Graanrepubliek in Bad Nieuweschans. Bij de Stichting Strandhelling mogen ze mee op catamarans en zeilbootjes.

In het gebouw van Noorderpoort wordt een Crews Café ingericht waar de opvarenden kunnen chillen, maar ook contact kunnen maken met thuis.

Op zondagochtend is er een kerkdienst ‘Blessing of de Sails’ om de schepen en de bemanningen een goede reis te wensen. Dan vertrekken de schepen op weg naar een volgende haven.

Dit is nog maar een greep uit de activiteiten voor de bemanningen.


,,We hebben nog vrijwilligers nodig, bijvoorbeeld om mee te lopen met die indrukwekkende optocht door Delfzijl op vrijdagavond. Dat is heel bijzonder om mee te maken. Aanmelden kan via de website: https://www.delfsail.nl/nl onder het kopje Doe Mee.

Helen zelf is al vanaf 1997 betrokken bij DelfSail. Destijds beëindigde ze haar studie Communicatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen met een afstudeerproject in de havengemeente. Via een project in de Eemshaven, het verblijf van het cruiseschip Galaxy, leerde ze Jeannette Blijdorp, de motor achter DelfSail, kennen. Dat werd haar eerste baan, in dienst van Upfront het organisatiebureau van Blijdorp destijds. Daarna volgde ander werk maar het DelfSail-bloed kroop waar het niet gaan kan.

De huidige senior Adviseur Marketing&Sales bij Groningen Airport Eelde kwam in 2009 als vrijwilliger terug en is sindsdien betrokken gebleven.

Foto: Helen in de haven van Delfzijl waar van 13 tot en met 16 juni het grote evenement plaatsvindt. Foto: Jan Zeeman.