Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Roeien tussen de Tall Ships

DELFSAILStories

Hennie Maring: man achter de schermen bij programma DelfSail

Hennie Maring is de man achter de schermen van DelfSail die alles weet over de muzikale invulling van het grote tall ship evenement dat van 13 tot en met 16 juni wordt gehouden. Maar wie er komt optreden wil hij nu nog niet verklappen.

 ,,Dat maken we op een ludieke wijze bekend op de vrijwilligersavond,  22 maart in de Eemsdelta Hal. Deze avond is bedoeld voor iedereen die misschien vrijwilliger wil worden of zich al opgegeven heeft als vrijwilliger. Dat wordt een hele leuke, bijzondere avond.”

De pas 65  jaar geworden Maring is als dirigent van de Eemsmond Bigband bepaald geen onbekende in deze contreien. Zijn bekendheid in de artiestenwereld maakte dat het hoofdbestuur van DelfSail hem aanwees als voorzitter van de Commissie Publiek van DelfSail. Dat was in 2003 en hij is er nog steeds bij. ,,Onze commissie regelt alles wat ook maar met artiesten te maken heeft. Dan gaat over alle soorten entertainment op het evenemententerrein zoals straattheater, maar ook het licht en geluid, de catering van de artiesten. Kortom; het wel en wee van alles wat er om de optredens gebeurd.”

De artiesten treden op op drie podia. Met knallers op het hoofdpodium. ,,Daarbij moet je denken aan artiesten die een Ziggodome of Amstel Live  op de kop zetten. Dat formaat”

Dat klinkt als een flinke klus, toch bestaat de commissie Publiek maar uit vier mensen: Maring zelf, Klaas Jan Moesker, Heino Vast en Nicole Buter, door Amasus Shipping uitgeleend aan het evenement. ,,Nicole heeft een belangrijke functie. Ze houdt de contracten bij, verzorgt de correspondentie en  misschien wel het belangrijkste: ze houdt ons in het gareel en zorgt dat we niet te chaotisch worden.”

De commissie is een jaar geleden begonnen met de voorbereidingen. ,,De grote acts zijn in een vroeg stadium al vastgelegd. Het programma is voor 95 procent ingevuld. We zijn nu met de laatste artiesten bezig.”


Tijdens DelfSail zijn er veel mensen nodig die mee willen helpen. ,,Het  is echt heel leuk om te doen en om DelfSail zo mee te maken. Je maakt het evenement van een heel andere kant mee, van binnen uit”, legt Maring uit. ,,We zoeken onder meer stagemanagers, mensen bij de centrale artiestenopvang, de catering moet verzorgd worden. Er treden bijvoorbeeld zestien shantykoren op. Die zijn allemaal blij met een kop koffie. De catering loopt de hele dag door en we verplaatsen ons met bakfietsen en golfkarretjes. Er zijn tal van functies, allemaal terug te vinden op de website van DelfSail.”

Voor meer informatie: https://www.delfsail.nl/nl/word-vrijwilliger


Foto: Hennie Maring op het podium in De Molenberg waar hij repeteert met de Eemsmond Bigband. Foto: Jan Zeeman