Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanmeldingen DelfSail Ahoy! groot succes

Het educatieproject van DelfSail scoort bijzonder goed op de scholen in de gemeente Eemsdelta. Alle 24 basisscholen hebben zich er voor aangemeld.
Het project, DelfSail Ahoi! Geheten, bestaat uit lesmateriaal voor leerlingen en, handleidingen voor leerkrachten, doe-projecten en uitstapjes naar maritiem gerelateerde bedrijven en/of organisaties. 
Motor en bedenker van het project is Mieke Wind, in het dagelijks leven docent beeldende vorming en cultuurcoördinator op het Dollard College in Oude Pekela. 
,,Het is goed om als kind te leren over je omgeving. Hoe meer je over de achtergronden te weten komt, hoe meer waarde het voor je krijgt  Het is een klein bouwsteentje dat je meeneemt voor de rest van je leven.”

Volgens Mieke is het daarbij vooral belangrijk om dingen te doen, om actief met het onderwerp bezig te zijn. ,,Alleen iemand voor de klas zetten om over het onderwerp te vertellen is niet voldoende. Met dingen zelf doen beklijft het veel beter. Zo gaan kunstenaars met de kinderen aan de slag. Als je zelf iets maakt blijft het hangen.”
Mieke Wind noemt DelfSail een prachtige gelegenheid om de belangstelling van kinderen voor hun maritieme omgeving op te wekken. ,,DelfSail is het haakje om het aan op te hangen. Het is een groot en feestelijk evenement, uitermate geschikt om de nieuwsgierigheid van kinderen aan te wakkeren.”

Het was de organisatie van DelfSail die Mieke uitnodigde om over een educatief project na te denken. ,,Samen met het Ivak en de bibliotheek ben ik gaan brainstormen. Met beide had ik goede ervaringen. Uiteindelijk rolde daar een plan uit. De bibliotheek heeft een leuke workshop ontwikkeld over stoere zeemansverhalen en de vroegere communicatie op zee zoals Morse en seinvlaggen.”
Basisscholen die zich aangemeld hebben, krijgen afhankelijk van hun grootte één of meerdere activiteiten kosteloos aangeboden. Het educatief project wordt onder meer gefinancierd door de Stichting CMK (Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen) en vanuit het NPG - Impulsloket. 

,,Maar er zijn ook indirecte sponsors zoals scheepswerf Niestern Sander die de kinderen rondleidingen geeft, de Zeilvereniging Schildmeer en Scouting Fivelgroep en het MBO Noorderpoort in Farmsum. Ze dragen allemaal hun steentje bij.”

Voor het educatieve project DelfSail Ahoi! is vorig schooljaar gestart met een pilot met vier basisscholen ,,Dat waren scholen in Delfzijl, Middelstum en Stedum”, legt Mieke uit. ,,We hebben daarbij ervaren dat het project niet alleen waardevol is voor kinderen uit de plaats Delfzijl, maar voor de hele gemeente.”

DelfSail Ahoi! start 13 mei op de scholen en eindigt op 12 juni, de dag dat DelfSail los gaat.