Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeannette Blijdorp-Jonker wordt ‘Directeur Tall Ships’ DelfSail 2024

DelfSail 2024 in de startblokken

Het bestuur van DelfSail 2024 is er na diverse gesprekken in geslaagd om met Jeannette Blijdorp-Jonker tot een nieuwe samenwerking te komen. Het is de zesde keer dat zij bij DelfSail betrokken is.  In deze editie heeft zij de functie ‘Directeur Tall Ships’. Dit impliceert dat zij onder meer verantwoordelijk is voor de relaties en het protocol met de (inter)nationale schepen, contacten met het Corps Diplomatique, de Koninklijke Marine en wereldwijd met de internationale organisaties op maritiem gebied. Dit met het doel om zoveel mogelijk Tall Ships, de mooiste ter wereld, voor DelfSail 2024 te contracteren. DelfSail heeft een ‘Legacy’ opgebouwd op dat gebied en staat bekend om de bijzondere schepen die aan dit evenement deelnemen. Het werven van Tall Ships in binnen- en buitenland is de grote passie van Jeannette Blijdorp. Mede door die inzet mocht Delfzijl al veel bijzondere schepen verwelkomen in de afgelopen edities, waarbij die van 2003 en 2009 veruit de grootste waren met ruim 950.000 bezoekers per editie. Maar ook de allereerste echte editie van DelfSail in 1991 zorgde voor de ultieme verrassing, door de komst van het Italiaanse ‘Amerigo Vespucci’. Ook die staat opnieuw op de verlanglijst voor de komende editie, maar het hangt altijd van meerdere factoren af welke beslissing een land zal nemen.

“Het bestuur van DelfSail is zeer verheugd dat het is gelukt om Jeannette Blijdorp bereid te vinden mee te werken aan de organisatie van DelfSail 2024”, zegt voorzitter Gerard Beukema. ”Haar enorme netwerk en ervaring staat garant voor het naar Delfzijl halen van bijzondere schepen. Door haar benoeming tot ‘directeur tall ships’ is een belangrijke stap gezet om van DelfSail 2024 een succes te maken.”

 “Ik verheug mij er zeer op, om van DelfSail 2024 een echte ‘knaller’ te maken met veel exotische schepen in onze havens” zegt Jeannette Blijdorp-Jonker. “Dat verdient een haven als Delfzijl, waar de maritieme geschiedenis van de scheepvaart begon in ons gebied! En waar scheepvaart nog steeds een van de grote economische motoren is, naast industrie, energie en andere factoren! Daarmee maakt Delfzijl haar ‘Legacy’ waar, die in vorige edities is opgebouwd. Wij willen ons ook sterk maken om onze jongeren van dit belang te doordringen. Bijvoorbeeld door jongeren te laten meevaren op een traject van een Tall Ship of op andere wijze kennis te laten maken met de boeiende aspecten van de zee, die je nooit meer los zullen laten, zoals het mijzelf ook mijn hele leven al fascineert”.


Voor DelfSail 2024 zoekt de organisatie opnieuw aansluiting bij de Tall Ships Races van de STI (Sail Training International), die in dat jaar zullen beginnen in Klaipeda in Litouwen. Dezelfde deelnemers en beoogde route als voor de geannuleerde versie van 2021, want ook STI moest alle evenementen van dat jaar uitstellen. De goede contacten met die organisatie zijn in de tussentijd behouden. Besprekingen zijn daarover al in volle gang.

Jeannette Blijdorp: “Het is een uitdaging om samen met onze partners, sponsoren, vrijwilligers  en andere partijen, weer gefaseerd van start te gaan. Mijn passie is nog even groot als in 1989 toen ik voor de allereerste keer werd gevraagd, bij de organisatie van DelfSail 1991 een rol te spelen! Persoonlijk contact is daarbij voor mij altijd van groot belang geweest en dat zal ook nu weer het geval zijn. Elkaar ‘in de ogen kunnen kijken’ heeft daar alles mee te maken, het blijft typisch mensenwerk”.