Overslaan en naar de inhoud gaan
header image
Afbeelding
Wia Buze

Wia Buze

Wia, geboren op vrijdag 2 januari 1970 in Termunterzijl en opgegroeid in dit idyllische vissersdorpje bij Delfzijl, koesterde al vanaf haar jonge jaren een droom om zangeres te worden. 

Haar muzikale reis begon op de MAVO in Woldendorp, waar ze voor het eerst in het openbaar optrad met de North Star Showband, onder leiding van haar leraar Duits, Piet Lingbeek. Haar talent werd snel erkend, en ze won meer dan 200 talentenjachten en soundmixshows door het hele land. Zo schitterde ze in 1989 tijdens de finale van de TROS talentenjacht Parade der Besten met het betoverende nummer 'I Dreamed a Dream' uit de musical Les Misérables. 

In 1995 vertegenwoordigde ze RTV NOORD met het lied 'Bij alles wat ik doe' tijdens het Nederlands Songfestival. Wia's muzikale carrière werd bekroond met de K. ter Laan Prijs 2004 voor haar bijdrage aan het behoud en de verspreiding van de Groningse cultuur. Met hits als 'Ik kom van Ziel', 'Makkelk zat', en 'Ik heb de tied' veroverde ze de harten van velen in Noordoost Nederland en ver daarbuiten.

Naast haar succesvolle opnames bracht Wia ook haar talent tot uiting op het podium, met jaarlijks terugkerende theaterconcerten en grootschalige evenementen, zoals het 'Gala van de Roos'. Ze deelde het podium met bekende namen zoals het Eelder Shantykoor en Gruno's Postharmonie. Haar muzikale bijdrage strekte verder dan alleen Nederland; zo zong ze het openingslied voor de Special Olympics European Games 2000 en werd ze gevraagd om een speciaal lied op te nemen voor de start van de Giro d'Italia in Groningen in 2002. 

Wia's rijke muzikale erfenis omvat talloze albums en optredens die haar naam hebben gevestigd als een ware muzieklegende, geliefd bij velen in Groningen en ver daarbuiten.

 

DetailsLocatie & tijdstip

Datum Tijd Locatie
zaterdag 15 juni - Arctic Ocean Podium