ARC Gloria

Hoofdfoto
ARC Gloria uit Colombia.jpg

De ARC Gloria is het vlaggenschip van de Colombiaanse marine. De Gloria is een bark uit 1968 en het zeilend opleidingsschip van de Colombiaanse academie voor marineofficieren, Escuela Naval de Cadetes Almirante Padilla. Ze heeft 3 masten. De 1e 2 zijn vierkant getuigd, de achterste is gaffelgetuigd. In totaal heeft de Gloria 1400 vierkante meter zeil. Zij voer tijdens de editie van DelfSail 1998 de haven van Delfzijl binnen - een onvergetelijke aankomst voor velen - met de bemanning staande op de ra's terwijl zij het volkslied zongen. Gekleed  in de kleuren van de nationale vlag, kippenvel momenten!!

Editie
1998

Geschiedenis van de ARC Gloria

Met veel moeite wist de Colombiaanse marine de minister van Defensie te overtuigen van de waarde van een zeilend opleidingsschip. Toch duurde het lang voor het definitieve akkoord kwam. Het groene licht kwam in 1966 tijdens een bijeenkomst in de vorm van een servetje met daarop de tekst "akkoord met een zeilschip", ondertekend door de minister van Defensie generaal Gabriel Rebeiz Pizarro.

Op 7 september 1968 was het schip gereed en werd het overgedragen aan de Armada de la República de Colombia (ARC). Na de laatste proefvaarten zette het schip vanuit Ferrol koers naar Cartagena, Colombia, waar het in november 1968 arriveerde.

 

Specificaties

Vlag
Scheepscategorie
Driemastbark
Lengte
64,70 m.
Bouwjaar
1968
Diepgang
6,60 m.
Thuishaven
Cartagena, Columbia

Crew

Vaste crew
60
Trainees
70