Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoofdfoto
Afbeelding
De Hydrograaf, oorspronkelijk Stoomschip met  Koninklijke Allure

De Hydrograaf

Ze werd gebouwd in 1910 op de Marinewerf van Feyenoord te Rotterdam. En was bestemd voor de Hydrografische Dienst, als het opnemingsvaartuig voor de Koninklijke Marine. Ze kreeg het Marinenummer A901, maar voer niet in de grijze kleuren. Integendeel, ze kreeg een chique zwarte romp en gele opbouw. Naast haar taken als hydrografisch schip – voor het peilen en in kaart brengen van Nederlandse vaarwater – had zij nog een taak.

Regelmatig werd het schip ingezet door Koningin Wilhelmina, samen met haar dochter Prinses Juliana en daarvoor al met haar moeder Koningin Emma. Dit, met name om de moeilijk bereikbare eilanden van de Nederlandse Staat te kunnen bezoeken, zoals in Zeeland en in de Waddenzee. Overal waar zij kwam oogstte zij applaus en bewondering.

In mei 1940 was de bemanning  met het schip onderweg naar Vlissingen - zonder gasten - toen bekend werd dat Nederland in oorlog was gekomen met Duitsland. Ze voer daarom regelrecht door naar Engeland, waar zij ook de hele oorlog zou blijven. Hier werd ze ingezet als Logementschip voor de Mijnenveegdienst van de Koninklijke Marine die ook in Engeland gestationeerd werd. Na de oorlog werd zij opnieuw bij de Hydrografische dienst  geplaatst.

Haar chique inrichting, met hoogglanzend gelakt hout en  bijbehorend meubilair, brengen de sfeer van de jaren ‘20 en ‘30  helemaal terug naar onze tijd. Zij is  schitterend gerestaureerd en wordt ingezet voor stijlvolle ontvangsten. Daarom  is het mogelijk voor bedrijven en groepen om dit mooie  schip te huren voor bijzondere momenten. Ze heeft een capaciteit vanaf 40 t/m max 200  gasten en biedt stijlvolle salons met veel  allure, maar ook een groot buitendek. Natuurlijk is zij inmiddels geen stoomschip meer, maar vaart zij met hedendaagse voortstuwing. Het schip is zeer gezien bij Sail-evenementen, in Nederland maar ook in het buitenland, en bij andere  bijzondere manifestaties.

Te huur tijdens DelfSail 2024

Tijdens DelfSail 2024 is het mogelijk dit bijzondere schip  te huren voor een arrangement in de haven, een vaartocht langs de Tall Ships of een tocht op de rivier de Eems. Wie één keer aan boord is geweest zal de bijzondere sfeer nooit weer vergeten.

Voor meer informatie: stuur uw bericht naar [email protected] en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw wensen te bespreken! 
 

Filmbestand

Shipspecifications

Scheepscategorie
Salonboot
Vlag
Nederland
Bouwjaar
1910
Thuishaven
Amsterdam
Lengte
41
Vaste crew
n.n.b.
Editie
2024

Multimediagallery