Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoofdfoto
Afbeelding
De RWS 1

RWS 1

Maak kennis met de RWS 1, een directievaartuig met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1912, gebouwd in opdracht van Cornelis Lely voor Rijkswaterstaat. Dit opmerkelijke schip, met haar klassieke lijnen en tijdloze elegantie, draagt verhalen van een eeuw Nederlandse maritieme geschiedenis.

Gedurende de eerste wereldoorlog speelde de RWS 1 een cruciale rol, uitgerust met twee Kromhout-motoren van elk 45 pk. Na deze periode heeft het schip meerdere motoren en verschillende missies gekend, waaronder het vervoeren van de Duitse kroonprins naar Wieringen na de oorlog.

Eens bekend onder de naam ‘Noord-Holland’, vaart dit historische juweel nu weer trots onder haar oorspronkelijke naam. Als eigendom van Rijkswaterstaat, een onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijft de RWS 1 een symbool van nationaal erfgoed en dienstbaarheid. Ondanks haar respectabele leeftijd van meer dan een eeuw, verkeert zij in een staat die haar bouwjaar eer aandoet.

De RWS 1 is niet alleen een getuige van de Nederlandse geschiedenis, maar ook een levend monument dat nog steeds wordt ingezet voor officiële bezoeken en representatieve doeleinden. Hoewel haar bijzondere karakter en representatieve functie haar vaak exclusief maken, speelt ze een prominente rol in maritieme evenementen door heel Nederland, zoals DelfSail, het grootste nautische evenement van Noord Nederland. 

Ontdek de RWS 1 tijdens DelfSail, waar haar verhaal en schoonheid een inspiratie vormen voor de verbinding tussen verleden, heden en toekomst van de Nederlandse maritieme traditie.


Shipspecifications

Scheepscategorie
Motorzeilklipper
Vlag
Nederland
Bouwjaar
1912
Thuishaven
Enkhuizen
Hoogte
18,22
Lengte
22
Vaste crew
n.n.b.
Editie
2024

Multimediagallery