Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoofdfoto
Afbeelding
Stoomsleepboot de Noordzee

Stoomsleepboot de Noordzee

De Noordzee wordt in 1922 gebouwd bij Janssen & Schmilinsky AG te Hamburg voor Blohm & Voss en doet voor dit bedrijf 26 jaar dienst als havensleepboot. In 1959 wordt het schip verkocht en doet de stoomsleper elf jaar dienstdoet voor duik- en bergingswerk. In 1970 gaat het schip werken in de zeevisserij voor Reederei Nordsee, eveneens te Cuxhaven.

In 1976 wordt het schip eigendom van Kees Jongert, eigenaar van de gelijknamige werf in Medemblik die de Noordzee gebruikt als werfsleepboot en ijsbreker.

Sinds 2010 is het schip ondergebracht in de Stichting Stoomsleepboot Noordzee en is Museumhaven Willemsoord Den Helder de thuishaven van het nautisch monument Noordzee. In 2016 dreigde even de sloop voor de Noordzee, maar het schip is inmiddels compleet gerestaureerd, dankzij inzet en bijdragen van specialisten, deskundige vrijwilligers en veel sponsoren. Sinds 2019 is de kolengestookte zeesleper weer volledig onder stoom in de vaart. Als varend erfgoed neemt de Noordzee deel aan evenementen en men kan bezichtigingen en vaartochten boeken.


Shipspecifications

Scheepscategorie
Kolengestookte zeesleper
Vlag
Nederland
Bouwjaar
1922
Thuishaven
Den Helder
Lengte
23
Diepgang
2,80
Vaste crew
n.n.b.
Editie
2024

Multimediagallery