Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoofdfoto
Afbeelding
Zeesleepboot De Holland

Zeesleepboot De Holland

De Zeesleepboot Holland, gebouwd in 1951, is een ware legende op de Nederlandse wateren, bekend om haar rol in ruim 200 spectaculaire reddingsoperaties. Ooit dreigde dit indrukwekkende schip van meer dan 57 meter verloren te gaan, maar dankzij de gezamenlijke inspanningen van Nederlandse bedrijven, overheden en diverse instellingen, werd het behoud ervan veiliggesteld door middel van fondsenwerving voor de aankoop en restauratie.

Behoud van Nederlands maritieme glorie

Mede dankzij de toewijding en het enthousiasme van een hechte groep vrijwilligers is de Holland grotendeels in haar oorspronkelijke staat hersteld. Tegelijkertijd is ze voorzien van moderne veiligheidsvoorzieningen, waardoor dit stuk authentieke Hollands Glorie voor toekomstige generaties bewaard blijft als een levend monument van Nederlandse scheepsbouwkunde.

Uniek in veelzijdigheid en stijl

De Holland onderscheidt zich niet alleen als een robuust werkschip met een krachtige Werkspoor-motor, maar ook door haar elegante salons die haar uniek maken. Oorspronkelijk kon de Holland, wanneer de veerboot naar Terschelling vol was, worden ingezet als passagiersschip door rederij Doeksen, waarbij ze meer dan 800 passagiers kon vervoeren. Deze combinatie van functionaliteit en stijl maakt de Holland aantrekkelijk voor een breed scala aan evenementen, van bedrijfsbijeenkomsten en overheidsfuncties tot bruiloften en jubilea.

Een drijvend erfgoed met een thuishaven in hart en nieren

Hoewel haar officiële thuishaven Terschelling is, bevindt de werkhaven van de Holland zich tegenwoordig in Harlingen. Dit illustreert haar blijvende verbondenheid met de Nederlandse maritieme gemeenschap en haar rol als een actief lid van de vloot die bijdraagt aan de rijke maritieme traditie van Nederland.

Bezoek de Zeesleepboot Holland tijdens DelfSail en ervaar zelf de rijke historie en unieke charme van dit bijzondere schip.


Shipspecifications

Scheepscategorie
Zeesleepboot
Vlag
Nederland
Bouwjaar
1950
Thuishaven
Terschelling
Hoogte
n.n.b.
Breedte
9.54
Lengte
57.35
Diepgang
3.70
Vaste crew
n.n.b.
Trainees
0
Editie
2024

Multimediagallery