Zawisza Czarny

Hoofdfoto
vessel-zawisza-1.jpg
Editie
1986

De Zawisza Czarny is een groot zeilschip van de Polish Scouring Association en is gebouwd in 1952. De naam betekent: "De Zwarte Ridder", en vindt zijn oorsprong bij Ridder Zawisza Czarny van Garbów. Het is het tweede schip met deze naam. Ze is vernoemd naar het schip dat tussen 1934 en 1944 gebruikt werd.

Het schip is een driemastschoener met zogeheten Va Marie-zeilen. Voor 1952 deed de Zawisza Czarny dienst als vissersboot, maar werd - samen met een hele reeks schepen van hetzelfde type - uit de vaart genomen vanwege problemen met onder andere de stabiliteit. Bij de verbouwing kreeg het schip de drie masten en een motor van een oude vroegere onderzeëer.

Het schip is na de verbouwing in 1952 door het Ministerie van Scheepvaart overgedragen aan de Poolse Scoutingvereniging. Onder de boegspriet staat een sculptuur, de zogenaamde gallion, met het hoofd van de beroemde ridder Zawisza Czarny.

Een van haar meest memorabele tochten is de tocht naar Kaap Hoorn. Daarnaast wordt het schip enkele maanden per jaar ingezet voor sail-trainingreizen. Bij enkele van deze reizen bestond de helft van de crew uit blinden. Deze reizen zijn geinspireerd door de frustraties van de blinde shantyzanger Roman Roczen.

Speciaal voor deze reizen is het schip uitgerust met extra veiligheidsmaatregelen en beschikt het over nagenoeg volledige instructies in Braille. Alles is echter wel in het Engels, aangezien dat de voertaal is aan boord.

In 1986 heeft dit zeilschip DelfSail bezocht.

Specificaties

Vlag
Scheepsklasse
B-klasse
Scheepscategorie
Driemastschoener
Hoogte
24.08
Lengte
42.70
Bouwjaar
1952
Diepgang
4.60
Thuishaven
Gdynia

Crew

Vaste crew
12
Trainees
34