Zr. Ms. Urania

Hoofdfoto
5EB07EC8-052C-4E36-BC0F-E734CE814B4B.jpeg

Met Zr. Ms. Urania worden marineofficieren in opleiding (adelborsten) die een varende functie krijgen, zogenoemde zeeofficieren.  Met het schip leren ze alle benodigde nautische vaardigheden.

De aankomend officieren leren de zee kennen en leren zaken als navigeren en zeilen. Eigenlijk alle basiskennis die komt kijken bij het varen op zee. Maar ook teambuilding en karaktervorming staan hoog in het vaandel. De Urania is in gebruik bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie. In 1991 deed de Zr. Ms. Urania de haven van Delfzijl aan tijdens DelfSail. 

 

 

Editie
1991

De geschiedenis van Zr. Ms. Urania

Door een ongeluk in 2001 werd een gat geslagen in de romp van het oude opleidingsschip Urania, dat uit 1928 dateerde. De marine wilde eigenlijk geen afscheid nemen van de Urania, maar tijdens de renovatie bleek nieuwbouw onvermijdelijk. Wel kreeg de nieuwe elementen uit de oude, zoals het stuurwiel, de bootmanskist, lieren en prisma’s. Vanuit de verte lijkt het nog op de oude Urania’s, maar eigenlijk is het een heel ander schip. Ook van binnen veranderde er veel. Zo zijn de kooien vergroot van 1,80 naar 2,10 meter.

Specificaties

Vlag
Scheepscategorie
Zeilschip
Hoogte
27,0m.
Lengte
26,85m.
Bouwjaar
2004
Diepgang
2,5m.
Thuishaven
Den Helder, Nederland

Crew

Vaste crew
3-4 (max. 17)