Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoofdfoto
Afbeelding
El Galeón

El Galeón

De Galeón Andalucía is een getrouwe nabootsing van een galjoen uit de 16e-17e eeuw, uniek in zijn soort omdat het vandaag de dag nog steeds de wereldzeeën bevaart met haar drie masten en zeven zeilen.

Dit type schip werd door de Spaanse Kroon gebruikt voor maritieme expedities van de 16e tot de 18e eeuw. Galjoenen waren bedoeld om ontdekkingsreizen te maken en handelsroutes tussen Spanje, Amerika en de Filipijnen te vestigen, en maakten deel uit van wat destijds de "Vloot van de Indiës" werd genoemd. Drie eeuwen lang voeren deze Spaanse galjoenen heen en weer over de Atlantische Oceaan, zeilden rond de Caribische Zee en de Amerikaanse kusten, en bevoeren ook de Pacifische route. Ze vervoerden talloze zeelieden, handelaars en kolonisten, terwijl hun ruimen de rijke ladingen van de handel tussen Amerika en Azië bevatte.

Het kostte drie jaar om de belangrijkste historische en maritieme archieven van Spanje te onderzoeken en alle benodigde informatie over de vormen, details en afmetingen van galjoenen te verzamelen, zodat deze replica gebouwd kon worden. In essentie is dit een 500 ton zwaar galjoen, met een totale lengte van 160 voet en een breedte van 32 voet. Vier masten dragen 6 zeilen met een totaal oppervlak van bijna 11.000 vierkante voet. Haar gemiddelde snelheid is 7 knopen. Sinds haar tewaterlating is ze bemand door een bemanning van 15 tot 35 mensen die haar over de wereldzeeën en oceanen hebben gevaren. Ze heeft de Stille en Indische Oceaan bevaren, de Atlantische Oceaan overgestoken, en haar kielzog heeft zich uitgestrekt over de Middellandse Zee, de Rode Zee, de Zuid- en Oost-Chinese Zeeën, de Egeïsche Zee, de Bosporus, de Caribische Zee en de gehele oostkust van de VS, waarbij ze duizenden zeemijlen heeft afgelegd om de geest van haar voorouders op te roepen.


Shipspecifications

Scheepscategorie
Galjoen
Vlag
Spanje
Bouwjaar
2009
Thuishaven
Sevilla
Lengte
50
Diepgang
3
Vaste crew
n.n.b.
Editie
2024

Multimediagallery