Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Roeien tussen de Tall Ships

DELFSAILStories

Anneke Kroeze verbindt schepen met de wal

Liaison Officer bij DelfSail, wat betekent dat nu? Een vraag die aan niemand beter gesteld kan worden dan aan de 38-jarige Anneke Kroeze uit Spijk. Voorzitter van de commissie Liaison van het zeilevenement.

Anneke was er vroeg bij als vrijwilliger.

,,Ik had stage gelopen bij  Iwe van der Beek,destijds voorzitter van de commissie. Ik zat op de Groene School in Winsum en moest op snuffelstage. Varen leek me fantastisch maar dit was niet haalbaar. Daarom liep ik stage als scheepsagent en zo kwam ik in contact met Iwe van der Beek. Het jaar daarop was DelfSail 2003.” Zo werd Anneke als 16-jarige Liaison Officer voor het Russische tall ship Mir.”

Een schip dat bij veel DelfSail bezoekers een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

,,Het was geweldig. We mochten meevaren vanuit de Eemshaven. Een enorme belevenis om zo de haven van Delfzijl binnen te lopen. We waren met zijn drieën als verbindingsofficier aan boord. We zorgden ervoor dat voor de bemanning van alles werd geregeld. Als er een sportwedstrijd op het programma stond zorgden we ervoor dat ze in het juiste busje terechtkwamen. We hadden op de Mir een eigen hut voor onze spullen en we aten bij de kapitein aan tafel.”

De liefde voor DelfSail zat er meteen stevig in en alle volgende edities zou Anneke erbij zijn. 

Deze keer stuurt ze de commissie aan die de verbindingsofficieren, de Liaisons Officers, onder haar hoede heeft. 

,,We zijn tot nu toe met vier vrouwen die allemaal een band met de scheepvaart hebben. Drie van ons zijn scheepsagent. Volgend jaar, tijdens DelfSail, zijn we elke ochtend om acht uur paraat voor de briefing van de vrijwilligers zodat ze met de actuele informatie aan boord komen. Op ons hoofdkwartier is dan elke dag van DelfSail iemand van ons van 8.00 tot 20.00 uur aanwezig. Als Liaison Officer heb je een belangrijke maar mooie taak. Jij bent het gezicht van DelfSail voor de bemanning, een belangrijke schakel tussen het schip en de organisatie. Je helpt ze waar je maar kunt. Doen ze mee met sliksleeën? Dan zorg jij dat ze er komen. Soms moet de kapitein een boodschapje hebben, dat regel je dan ook. Of als er iemand naar de dokter moet. De bemanningen van de schepen komen graag naar Delfzijl. Dat is onder meer omdat de haven pal naast het centrum ligt en ze alleen de weg maar hoeven over te trekken om de binnenstad in te lopen.”

Anneke Kroeze, moeder van twee kinderen, straalt enthousiasme uit en doet het werk voor DelfSail duidelijk niet uit verveling. Behalve de zorg voor het gezin werkt ze bij het waterbedrijf Groningen en verricht in het Spijk ook het nodige vrijwilligerswerk.

Anneke doet een oproep. ,,We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die ons team willen versterken. We hebben een grote groep maar ook bij ons slaat de vergrijzing toe. Als je ouder bent dan zestien jaar en actief deel wilt uitmaken van een prachtig evenement dan kun je je aanmelden via email [email protected] . We gaan er met zijn allen iets moois van maken.”

DelfSail beleeft in 2024 zijn zevende editie en wordt gehouden van 13 tot en met 16 juni. De haven van Delfzijl komt dan vol te liggen met de zogeheten tall ships. Daarnaast is er een groot programma voor het publiek in en rond de haven met bekende en minder bekende artiesten. De havenstad zelf doet mee met veel entertainment in de straten en op de pleinen.