Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Roeien tussen de Tall Ships

DELFSAILStories

Geen DelfSail zonder scouts

Voordat het DelfSail 2024 13 juni van start gaat, wordt er achter de schermen enorm veel werk verricht. Ook tijdens het evenement zijn honderden vrijwilligers in de weer. Een groot deel van deze vrijwilligers bestaat uit scouts uit heel Noord-Nederland maar voornamelijk uit de provincie Groningen.

  De 42-jarige Arnoud van Duren, is de man binnen DelfSail die de coördinatie voert over deze grote groep. Arnoud, scout in hart en nieren en sinds zijn elfde betrokken bij de Scouting Fivelgroep Delfzijl, is al maanden bezig met de voorbereidingen. Dat is wel nodig ook want er komt nogal wat bij te kijken.

,,De scouts komen maximaal tien dagen in Delfzijl op kamp. Deze keer is dat bij de Scheepswerf Delfzijl aan het Eemskanaal ZZ. Hier komen twee schepen te liggen voor de overnachtingen. De Jacoba II uit Groningen als hoofdslaapboot waarop zo’n vijftig tot zestig scouts kunnen slapen. Onze eigen boot ‘De Paap’, kan ook als slaapboot fungeren maar ook dienen voor klussen voor DelfSail. Uit Hoogezand komt de Zeus II die zal dienen als afvalboot. Daarnaast hebben we kleinere bootjes die dienen ter ondersteuning bij onder meer het Varend Erfgoed In de Damsterhaven maar ook bij andere klussen.  Aan de wal komt ons ‘uitzendbureau’. Deze is voortdurend bemand. Hier komen de verzoeken van de organisatie binnen en hier melden de scouts zich die klussen toebedeeld krijgen. Ook komt hier onze keuken, restaurant en bar.”

Volgens Van Duren zijn de werkzaamheden van de scouts enorm gevarieerd. ,,Tot water bunkeren van de tall ships, dat gebeurt ‘s nachts, tot het afval verzamelen. De afvalboot, het klinkt wat geringschattend, maar het is natuurlijk hartstikke leuk als je met je boot door de haven vaart om bij de schepen langs te gaan om ze van hun afval te verlossen”, lacht Arnoud.

De scouts verrichten voor allerlei commissies van DelfSail werkzaamheden. ,,Voor facilitair bijvoorbeeld. In de aanloop naar het evenement moet er van alles geregeld worden. Denk aan het plaatsen van de vlaggenmasten, dranghekken en de aankleding van het terrein. Je kunt je voorstellen dat hier heel veel handen voor nodig zijn.”

De scouts, van zeventien jaar en ouder, mogen gratis op kamp. ,,Dat is wat wij ze aanbieden”, zegt Van Duren. ,,Een onvergetelijke week in Delfzijl in juni. In ruil  vragen we om mee te helpen met DelfSail.”

Arnoud van Duren beperkt zich niet alleen tot de scouts. De ICT-man, werkzaam bij Noorderpoort, regelt  ook als vrijwilliger de technische zaken. Daarbij krijgt hij hulp van enkele collega's van zijn werk. ,,De telefonie, de internetverbindingen, alles moet kloppen.”

Daar waar alle andere vrijwilligers voor DelfSail zich kunnen aanmelden voor DelfSail (https://delfsail.nl/nl/word-vrijwilliger) kunnen scouts zich aanmelden bij https://www.scoutevents.nl/.


Foto: Arnoud van Duren bij het terrein aan het Eemskanaal dat in juni verandert in een scoutingkamp.