DELFSAILStories
Elzoderk en Jasper Hidding van DelfSail zorgen voor bijzondere gasten
DelfSail, het grote maritieme evenement in juni, maakt ook ruimte voor mensen die niet zo snel of gemakkelijk zelf de hort op gaan. Bijvoorbeeld omdat er een lichamelijke of verstandelijke beperking is. Binnen de organisatie DelfSail is een commissie Social Affairs actief die zorgt dat er toch mogelijkheden zijn voor een aantal groepen.
De commissie heeft twee voorzitters: Elzoderk Hidding (61) en zijn zoon Jasper (34). De oudste is mede-eigenaar van een financieel advieskantoor en de jongste promoveert dit jaar aan de RUG en werkt voor een marktonderzoeksbureau in Amsterdam.
Waarom twee voorzitters en waarom vader en zoon in dezelfde werkgroep? Dat is eenvoudig uit te leggen zegt Elzoderk: We wonen onder hetzelfde dak, we overleggen veel samen. In feite doen we alles samen.”
Jasper: ,,Wij zitten in deze werkgroep omdat we beiden weten hoe het is om met lichamelijke sores te moeten leven. We lijden aan dezelfde lichamelijke, erfelijke aandoening.”
Naast vader en zoon Hidding zijn ook zus Charlotte Hidding, Ron Mulder en Daan Loupatty lid van de commissie, die tijdens DelfSail wordt uitgebreid met de nodige hulpvaardige mensen die ook graag hun steentje willen bijdragen.
De Hiddings raakten in 2003 bij DelfSail betrokken. In 2009 werd de Stichting Opkikker uitgenodigd voor DelfSail en de aandacht voor specifieke groepen begon vorm te krijgen.
In 2016 resulteerde dit in de commissie Social Affairs.
,, We richten ons niet alleen op mensen met een lichamelijke beperking maar het is heel breed, het kan ook om mensen gaan die moeilijk de drempel over stappen om zo’n evenement te bezoeken. In 2016 waren dat bijvoorbeeld ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, asielzoekers maar ook mantelzorgers”, legt Jasper uit.
Dit jaar is er aandacht voor kinderen met het Down syndroom en wordt samengewerkt met Kids United. Ook is er overleg met de Vrienden van het OZG in Scheemda. ,,Dan gaat het over de afdeling oncologie, over kankerpatiënten. Een deel zou theoretisch gezien misschien zelf DelfSail kunnen bezoeken, maar ze maken zo’n rottijd door dat de drempel wellicht hoog is.”
Dat er helpende handen nodig zijn behoeft nauwelijks toelichting. ,,We zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers die ons willen meehelpen. De vrijwilligers van de vorige keer melden zich spontaan weer aan maar we hebben meer mensen nodig. Het is handig als je een zorgachtergrond hebt of in ieder geval affiniteit met de zorg. Je maakt van dichtbij mee hoeveel impact het heeft op de mensen die je mag begeleiden op DelfSail. Je krijgt er zoveel voor terug!’’
Tijdens DelfSail 2016 bracht een groep visueel gehandicapten een bezoek aan het zeilschip Earl of Pambroke. ,,Dat was heel bijzonder. Ze mochten het schip verkennen met hun handen. Alle mooie houten details onderzochten ze op deze manier. Het was voor alle aanwezigen indrukwekkend”, blikt Edzoderk terug.
Vrijwilligers wordt gevraagd om minimaal twee dagen beschikbaar te zijn.
Wil je ook meedoen als vrijwilliger?
Aanmelden als vrijwilliger kan hier!