Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Roeien tussen de Tall Ships

DELFSAILStories

Christer Oosterveld is op zoek naar handige handjes voor DelfSail

De 52-jarige Christer Oosterveld is bepaald geen onbekende voor DelfSail.  De handige asset-manager van Seaports Groningen is al sinds DelfSail 1991 actief bij het grote tall ships evenement. Dé publiekstrekker van het Noorden. 

Een asset-manager betekent in het geval van Christer dat hij bij Seaports Groningen  verantwoordelijk is voor controle, onderhoud en reparatie van de technische installaties in en rond de havens. ,,Dat onderhoud en die reparaties doe ik dan weer niet zelf, daarvoor huren we bedrijven in.”

De Delfzijlster in hart en nieren, hij woont met zijn gezin in Delfzijl, is door een speling van het lot op Curaçao geboren. ,,Omdat mijn vader, die bij Lommerts werkte, daar moest helpen een brug te bouwen. Daarna verhuisden we snel weer terug.”

Bij zijn vrijwilligerswerk bij DelfSail, waar Christer actief is als voorzitter van  de Commissie Facilitair, komen zijn technische vaardigheden en organisatorisch talent goed van pas. ,,Ik doe dit met ontzettend veel plezier. Het werk van de Commissie Facilitair is heel ruim. We doen In feite alles om het evenement door te kunnen laten gaan. Denk daarbij aan het plaatsen van hekken, een paar honderd toiletten, de aan- en afvoer van water, de drinkwatervoorziening, stroom en honderden vlaggenmasten. De opbouw start een week van tevoren. Weken voor we van start gaan rijden tientallen vrachtwagens met materieel deze kant op. Dat gaat in opslag in een loods van Wagenborg. Er worden heftrucks ingehuurd om alles op zijn plek te brengen. Met golfkarretjes bewegen we ons over het terrein. In de haven zijn onvoldoende steigers om alle tall ships te kunnen aanmeren. Met pontons maken we een tijdelijke voorziening.”

Hiervoor zijn heel veel mensen nodig. Vrijwilligers die graag de mouwen willen opstropen om DelfSail tot een succes te maken. 

,,Onze commissie bestaat uit tien mensen. Ook dat willen we graag uitbreiden want in de aanloop naar het evenement wordt het steeds drukker. Zo zoeken we clustermanagers. Het evenemententerrein is verdeeld in clusters die  managers krijgen die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen in hun clusters. Voor de opbouw, een week voor DelfSail, zoeken we ook veel vrijwilligers. Het zou mooi zijn als er een paar zijn met een heftruck-diploma. Je moet een groot deel of de hele periode beschikbaar zijn. Het is een mooie ervaring om met zijn allen aan te pakken en samen een mooi DelfSail neer te zetten. Je maakt deel uit van een gezellige groep die een gezamenlijk doel voor ogen heeft.”

Veel hulp komt er ook vanuit de scouts. Die komen voornamelijk uit Noord-Nederland. Ze bivakkeren al die tijd ook in Delfzijl. ,,Ze zijn de handjes van DelfSail”, vertelt Christer niet zonder enige trots. Scouting is namelijk zijn andere passie en het was de weg die hem in 1991 bij de eerste grote Sail bracht, waarbij hij sindsdien actief is. 

Ook vrijwilliger worden?

Het aanmeldingsformulier, de vacature en meer informatie is te vinden op de website van DelfSail,: https://www.delfsail.nl/nl/word-vrijwilliger